Ruimte voor water

Het weer wordt extremer. Het klimaat verandert, met als gevolg droogte en overvloedige wateroverlast. Dit leidt tot zorgen, overlast en schade voor inwoners en ondernemers. De veranderingen in weersomstandigheden hebben invloed op ons huidige leefsysteem. We worden in Nederland geconfronteerd met zeespiegel- en rivierwaterstijging, verzilting en bodemdaling. Het is noodzakelijk om het huidige systeem aan te passen aan deze veranderende weersomstandigheden en keuzes te maken om Nederland op een andere manier in te richten. Deze keuzes schuift de VVD niet door naar de volgende generatie. Er is nu meer ruimte voor water nodig om de uitdagingen het hoofd te bieden. We kunnen water en bodem niet meer zomaar naar onze hand zetten. Daarbij realiseren we ons dat ruimte schaars is, er is concurrentie voor elke beschikbare grond in Nederland. Met maatregelen werken we er naar toe dat Nederland optimaal is voorbereid op overstromingen, wateroverlast, hittestress, droogte, verdroging, bodemdaling en verzilting.

Dommelstroom Sint-Michielsgestel

© VVD De Dommel

  • Water en bodem worden leidend in de ruimtelijke ordening. Dit betekent dat de VVD vindt dat het waterschap vanaf het eerste begin betrokken moet worden bij keuzes in de ruimtelijke omgeving. Elk gebied in Nederland heeft zijn eigen aanpak nodig en de waterschappen hebben gebiedskennis die noodzakelijk is om de juiste keuzes te maken voor de toekomst.
  • Elke woningbouwopgave en ieder infrastructureel werk moet voldoen aan het uitgangspunt van waterbestendigheid, ook voor toekomstige generaties. In één keer goed, ontzorgt ook onze kinderen en kleinkinderen en bespaart uiteindelijk veel geld. Denk hierbij aan ondergrondse infiltratiebekkens en waterbassins. Om het landelijk gebied toekomstbestendig te maken moeten we water de ruimte geven binnen het Nationaal Programma Landelijk Gebied en zullen waterkwaliteitsdoelen een gelijkwaardige plek moeten krijgen. De ontwikkeling van natuur is voor de VVD geen doel op zich voor het waterschap maar enkel een middel om de waterdoelen te realiseren.
  • Het landelijk gebied wordt bestand tegen het klimaat door mogelijkheden slim te combineren: het watersysteem, energietransitie, circulaire economie, biodiversiteit, droogte. De VVD vindt regionaal maatwerk noodzakelijk, in goed overleg met betrokkenen waarbij het waterschap een partner is.
  • Elke druppel telt. De inwoners spelen een rol bij het opvangen van water. Voor de VVD is het waterschap katalysator van het afkoppelen van regenpijpen, de aanleg van blauwgroene daken op gebouwen en blauwgroene schoolpleinen, het vergroenen van tuinen (‘Tegel eruit, plantje erin’) en openbaar gebied, wateropvang in sterk verstedelijkt gebied etc. Waterschappen werken op basis van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie samen met gemeenten, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven.