Innovatie

Innovatie en slimme ideeën en technieken op het gebied van watermanagement & waterzuivering worden aangewakkerd en gesteund, zodat Nederland vooruitstrevend blijft. De waterschappen kunnen daarmee een springplank zijn voor de Nederlandse watersector.

Innovatieve Kwatrijnstal

© VVD De Dommel

  • Bij innovatie werken overheid en bedrijfsleven goed samen. De VVD vindt dat het waterschap innovatieve en creatieve initiatieven die van belang zijn en gerelateerd zijn aan water moet stimuleren en faciliteren, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie of schoon water. Waterschappen zouden aan kunnen sluiten bij lokale start-up initiatieven. Innovatieve oplossingen worden slim ingezet en aan elkaar verbonden. Investeringen in innovatie worden gedaan als de omgeving toekomstbestendig en waterveilig wordt. Beter, sneller, goedkoper en minder last voor inwoners en ondernemers gelden als criteria.
  • Experimenten voeren we graag uit met het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder de agrarische sector, zodat die voorop blijft lopen op het vlak van waterbeheer.
  • Het waterschap heeft veel bezittingen, zoals dijken, sluizen, bruggen, gemalen en rioolwaterzuiveringen, die tijdig onderhouden moeten worden en vervangen als dit nodig is. Het waterschap maakt daarbij gebruik van de nieuwste technieken, die zorgen voor een zuiniger en beter gebruik en daarmee geld besparen. De VVD wil dat de principes van assetmanagement integraal binnen de waterketen toegepast worden en dat het waterschap zich moet voorbereiden op de uitrol binnen het watersysteem.