Dienstbaar waterschap

De VVD wil een waterschap dat midden in de maatschappij staat, actief is en meer naar buiten treedt om open te communiceren met inwoners en betrokkenen. Er wordt helder aangegeven wat wél en niet kan op watergebied, nu en richting de toekomst. Daarbij geldt: geen onnodige regels en een positieve houding bij voorstellen die door inwoners en ondernemers voorgelegd worden aan het waterschap. Nederland – waterland – is rijk aan prachtige landschappen en mooie natuur. In een gezonde toegankelijke natuur kunnen mensen van water en natuur genieten. Daarnaast heeft de natuur ook ruimte nodig. Dit bekent dat het waterschap een adviserende rol kan spelen als het gaat om verschillende functies van natuurgebieden. De provincie blijft verantwoordelijk voor het aanwijzen van zwemplekken.

Dienstbaar Waterschap

© VVD De Dommel

  • Het waterschap is er voor iedereen. Dat begint met het bieden van een luisterend oor en het verlenen van goede dienstverlening. Het waterschap hoort te weten wat er speelt en hierop te anticiperen. De VVD vindt dat inwoners actief moeten worden geïnformeerd én betrokken bij wat er speelt in hun waterschap.
  • Het waterschap heeft een toegankelijke website, goede digitale diensten, waarop de informatie helder en begrijpelijk wordt gepresenteerd en is goed bereikbaar. Sociale media wordt ingezet om mensen te actief te informeren en te betrekken bij actuele zaken om op een laagdrempelige manier te communiceren met inwoners, boeren en bedrijven.
  • Belanghebbenden moeten mee kunnen praten en in een vroeg stadium worden betrokken bij de besluitvorming. Het waterschap werkt actief aan draagvlak.
  • Ondernemers en boeren moeten een apart aanspreekpunt hebben bij het waterschap.
  • We bieden ondernemers op en langs het water meer ruimte dan voorheen. Recreatie op/langs het water vergroot immers het waterbewustzijn en de betrokkenheid met het water. We verruimen het vaarbeleid en maken meer trajecten bevaarbaar. We heffen de belemmering voor kanovaart door centrum Eindhoven op.
  • Maatschappelijke initiatieven worden omarmd. Vooral initiatieven die gericht zijn klimaatadaptatie. Er wordt ruimte geboden voor inwoners, boeren en ondernemers om initiatief nemen om tot een oplossing te komen voor problemen in hun leefomgeving.
  • Digitalisering: voor inkoopbeleid, basisregistratie, belastingen en uitvoerende watertaken worden vooruitstrevende digitale middelen ingezet om de taken beter en goedkoper uit te voeren. Het waterschap zorgt ervoor dat de systemen veilig en betrouwbaar zijn en up-to-date beveiligd zijn in het kader van cybersecurity. De opgaven in het kader van cybersecurity zijn dusdanig complex dat samenwerking binnen de Unie van Waterschappen voor de VVD een must is. Een hack/lek bij een enkel waterschap straalt daarnaast op alle waterschappen af. Privacy is een groot goed; het waterschap moet de digitale privacy van de inwoners waarborgen en data goed beheren.
  • Toegankelijkheid: het waterschap zorgt dat haar bezoekerslocaties, kantoor, website, inhoudelijke stukken en andere kanalen zo snel mogelijk toegankelijk zijn voor alle inwoners.
  • Het waterschap gaat met respect om met erfgoed en biedt inwoners de mogelijkheid om kennis te maken met het cultureel erfgoed door deze open te stellen bij bijvoorbeeld Open monumentendagen. Het waterschap geeft ondernemers de ruimte en stimuleert ondernemers het beste te doen. Heldere, duidelijke én begrijpelijk regels helpen ondernemers hierbij.
  • Het waterschap moet zich goed voorbereiden op haar taken binnen de Omgevingswet, die een andere manier van werken vraagt. Helder moet in kaart worden gebracht welke watergebiedsplannen op orde zijn, wat in uitvoering is en waar inwoners en ondernemers rekening mee kunnen houden. De VVD vindt dat er een aparte leidraad moet komen voor participatie, mocht deze nog niet zijn opgesteld als onderdeel van het Waterbeheerprogramma. De Omgevingswet is een kans voor het waterschap om de samenwerking met andere overheden te verbeteren en de waterbelangen actief op de kaart te zetten.
  • Het waterschapsbestuur zou meer zichtbaar moeten zijn. We experimenteren met AB- of commissievergaderingen op locatie en door het houden van avondvergaderingen. Livestream van alle vergaderingen is de norm. We omarmen geïnteresseerden door de introductie van “gast van het AB”.