Schoon Water

Een essentiële taak van waterschappen is, naast droge voeten en voldoende water, schoon water. Schoon water is van levensbelang om gezond en veilig te kunnen leven en moet gegarandeerd zijn. Met (veelal) technische maatregelen hebben de waterschappen hun taken tot nu toe uitgevoerd. Met alleen technische maatregelen komen we er echter niet, de taak van waterschappen wordt complexer.

waterzuivering

© VVD De Dommel

  • Schoon oppervlaktewater is van levensbelang voor Nederlandse drinkwaterbedrijven, boeren en ondernemers die van schoon water afhankelijk zijn; iedereen moet zonder zorgen kunnen ondernemen, zwemmen, recreëren of vissen.
  • In 2027 moet Nederland voldoen aan de Europese ‘Kaderrichtlijn Water’ (KRW). Dat stelt scherpe eisen aan wat wel en niet moet. Als badkuip van Europa moet Nederland worden beschermd tegen vervuild water vanuit andere landen zodat wij niet het afvoerputje worden. Het waterschap werkt samen met de provincie, landelijke overheid en gemeenten aan schoner water. Maximale inspanning en maatwerk zijn nodig, waarbij de kosten en oplossingen wel in evenwicht zijn. Vanuit de KRW-opgave hebben we als waterschap op fosfaten, nitraten en bestrijdingsmiddelen uitgebreid beleid vastgesteld en in uitvoering. Naast de KRW-aanpak hebben we op het gebied van microplastics, PFAS, drugsafval en medicijnresten nog nauwelijks beleid of een programmatische aanpak geformuleerd. Deze groepen hebben een hoge maatschappelijke urgentie en zijn redelijk tastbaar voor het grote publiek. De VVD toont bestuurlijke lef door de komende jaren te pleiten voor een aan een programmatische aanpak en uitvoering daarvan. De geformuleerde ambities t.a.v. medicijnresten (minder medicijnen in het water) blijven voor de VVD overeind.
  • De VVD zet in op innovaties in de waterketen waarbij we geen lock-in creëren door ons afhankelijk te maken van een enkele techniek.
  • De Europese, landelijke of wetenschappelijk (internationaal) erkende normen voor waterkwaliteit zijn de normen die we voor het waterschap hanteren. Dit geldt ook voor de afgifte van stoffen, die gevaarlijk zijn voor mens of milieu.
  • De VVD vindt dat de vergunningverlening een basistaak is van het waterschap en ook voor de directe lozingen brengen we deze zo snel mogelijk op orde.
  • Het waterschap spreekt gemeentes aan op het opheffen van de overstorten in hun verzorgingsgebied.