Wateroverlast

Waterschappen hebben de plicht om mensen te beschermen tegen water. De zeespiegel stijgt en vormt een gevaar voor ons land dat voor 60% onder zeeniveau ligt. Wateroverlast komt niet meer alleen van rivieren en de zee maar ook van ‘boven’. Er valt meer regen, dat ongelijkmatiger over het jaar verspreid is: natte winters, langere perioden van droogte en intensieve hoosbuien. Gevaarlijke situaties en schade kunnen het gevolg zijn van water dat langer in de straten blijft staan omdat de riolen de hoeveelheid water niet kunnen verwerken. De belangrijkste taak voor waterschappen is zorgen dat we veilig blijven voor water; droge voeten zijn primaire levensbehoeften om te kunnen wonen, werken en recreëren in ons land. Uiteraard staat de VVD nog steeds en voor alles voor “droge voeten”. Echter, dijken kunnen niet eindeloos maar worden verhoogd. Er moeten andere oplossingen komen. Daarbij zijn innovaties van groot belang. Ook burgers en bedrijven zullen in deze andere aanpak meegenomen moeten worden, de zogenaamde “meerlaagsveiligheid”. Dat gebeurt tot nu toe nog onvoldoende. Participatie en verantwoordelijkheden moeten beter georganiseerd worden. Zeker nu de nieuwe omgevingswet eraan komt.

Hoogwater

© VVD De Dommel

  • Er moet voldoende geld zijn om Nederland te beschermen tegen rivier- en zeespiegelstijgingstijging. De Waterschappen moeten voldoende middelen hebben voor ‘droge voeten’ via het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).
  • Waterschappen spannen zich in om doelgericht en innovatief de dijken te versterken waar nodig is.
  • Het creëren van waterberging is noodzakelijk om intensieve hoosbuien op te kunnen vangen. Het waterschap doet dit in samenwerking met provincies, gemeenten, inwoners, boeren en bedrijven.
  • Voor elk gebied in Nederland is een eigen specifieke aanpak nodig. Het waterschap zet kennis van het gebied in om met inwoners en andere belanghebbenden tot een gedragen oplossing te komen. Dit is volgens de VVD de basis van de gebiedsgerichte aanpak (GGA).
  • De VVD vindt dat in het kader van HOWABO 2 de waterveiligheid in alle delen van ons beheergebied gelijkwaardig moet zijn.
  • Dijkversterkings- en waterbergingsprojecten zijn kansen voor toerisme, recreatie, natuur, energie en de regionale economie.
  • Exoten zoals de rivierkreeft kunnen de veiligheid bedreigen en moeten worden aangepakt. Hiervoor is verandering van landelijke wetgeving noodzakelijk. De VVD vindt dat waterschappen samen moeten werken met de landelijke overheid en de provincie om wetgeving aan te passen.
  • Activiteiten van o.a. bevers en dassen leiden tot steeds meer overlast en schade. De VVD vindt dat uitgangspunten geformuleerd moeten worden om te bepalen wanneer een diersoort een lust is en wanneer het een last wordt.