Betaalbaar waterschap

Waterschappen heffen zelf belasting bij inwoners, eigenaren van natuurterreinen, boeren en ondernemers voor het zuiveren van water en het onderhouden van het watersysteem. Door verantwoord om te gaan met belastinggeld werkt het waterschap aan betaalbaar water, dat dienstbaar is aan de inwoners, eigenaren van natuurterreinen, boeren en bedrijven die belasting betalen. De uitgaven van het waterschap moeten worden ingezet voor de uitvoering van de taken van het waterschap, nu en in de toekomst.

Belastingen

© VVD De Dommel

  • Het waterschap gaat verstandig en verantwoord om met belastinggeld. Dit wordt benadrukt door de huidige inflatie en kostenstijgingen in de samenleving. De organisatie moet zo compact en krachtig mogelijk zijn. We investeren in toekomstbestendige dijken, sluizen, gemalen en waterberging voor waterveiligheid zodat rivieren, sloten en meren bestand zijn tegen extreme hoosbuien en langdurige droogte. Goed waterbeheer en het bewaken van onze waterveiligheid kost geld en dit doen we tegen zo laag mogelijke kosten.
  • Bij alle activiteiten houdt de VVD oog voor beleid dat meer doelen kan dienen en dat mogelijkheden slim combineert. Vanuit de watertaken kan het waterschap meewerken aan het oplossen van bredere maatschappelijke vraagstukken rond bodem en klimaat. Te denken aan de energietransitie, de transitie naar een circulaire economie, biodiversiteit etc. Hierbij begroten we scherp.
  • De VVD vindt dat het huidige kwijtscheldingsnormen moeten worden behouden. Argumenten daarvoor zijn de armoedeval, gelijkheid van betalers en de universele waterschapstaak.
  • We heffen belasting op een eerlijke manier verdeeld tussen inwoners, boeren en bedrijven. Iedereen, ook natuurorganisaties, terreinbeheerders en stedelijke inwoners betalen mee.
  • We onderzoeken de mogelijkheden tot het heffen van leges voor bepaalde specifieke taken van het waterschap. Hierbij hanteren we het adagium “de gebruiker betaalt”. Wel is het belangrijk dat leges geen verdienmodel zijn.
  • We schuiven lasten niet vooruit richting de toekomst. Goed rentmeesterschap vereist in de regel dat we de lasten nemen van kosten die we nu maken.
  • De VVD streeft naar een maximering van de schuldenlast.
  • De VVD vindt dat het waterschap niet moet investeren in energieparken van/bij derden. Wel bevordert de VVD nieuwe vormen van energie en stimuleren wij schone energie, in de eigen energieopwekking als ook in de afname. Echter is het waterschap primair geen energieproducent. Wel hebben we de ambitie om duurzaam te opereren. Wanneer we kijken naar het opwekken van duurzame energie kijken we eerst naar de mogelijkheden op de eigen assets (RWZI’s/gebouwen), pas daarna komen andere percelen in eigendom van het waterschap in beeld. Investeren in energieparken van derden wil de VVD niet maar kan als laatste uiterste een mogelijkheid zijn wanneer er geen opties op eigen terrein zijn.
  • Het waterschap is scherp op de effectiviteit van subsidies. Wanneer een subsidie niet tot resultaten leidt of het onduidelijk is waar het geld precies aan is besteed, wordt de subsidie meteen ingetrokken. Bewezen effectiviteit van subsidieregelingen is randvoorwaardelijk voor verlenging van inzet.
  • Bij misbruik van subsidie wordt het geld teruggevorderd.