Circulariteit

Naast opgaven liggen er ook komende jaren ook kansen: We zetten als waterschap meer in op circulariteit. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om van ons afvalwater weer nieuwe grondstoffen te maken, denk aan groengas, bioplastics en fosfaat. Doordat we van afval weer een grondstof maken werken we aan een duurzame toekomst en houden we de waterschapslasten beperkt.

RWZI Tilburg

© VVD De Dommel

  • We profileren ons als producent van zuiver water in plaats van zuiveraar van afvalwater. Er valt namelijk nog een wereld te winnen met het hergebruik van effluent.
  • Uit het afvalwater zijn tal van nieuwe toepassingen te realiseren zoals groengas en bioplastics. Hiermee verminderen we negatieve milieueffecten en maken we ons onafhankelijk van buitenlandse energievoorzieners. Door het produceren van groengas bieden we een duurzaam alternatief voor fossiel buitenlands gas. Zo dragen we als waterschap ons steentje bij in de energie- en gascrisis. Door het vermarkten van deze nieuwe grondstoffen houden we de waterschapslasten beperkt. Circulariteit in de waterketen heeft een enorm potentieel, niet alleen financieel maar ook milieutechnisch en verdient zichzelf terug!
  • Om de innovatie op het gebied van circulariteit aan te jagen werken we samen met andere waterschappen binnen de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF). We specialiseren ons in de voor ons relevante ontwikkelingen en blijven aangehaakt binnen het bredere plaatje. De VVD toont ambitie door een programmatische aanpak van grondstoffen uit te voeren.
  • We gaan nadrukkelijk het gesprek met ministerie van I&W aan op het gebied van de einde-afval status van diverse afval- en grondstoffen. We staan voor goede water- en bodemkwaliteit maar juridische barrières die innovatie en verduurzaming hinderen moeten opgeheven worden.